Εκδηλώσεις του Δήμου

Φεστιβάλ Λιμνών

Την περίοδο του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ της Λίμνης αποτελεί ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής. Θεατρικές παραστάσεις, μουσική, χορός, διαλέξεις και πολλά ακόμη πολιτιστικά δρώμενα  για μικρούς και μεγάλους, χαρίζουν μοναδικές αξέχαστες στιγμές σε όσους έχουν τη τύχη να τα παρακολουθήσουν. Με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και ερμηνευτών, αναδεικνύονται ποικίλες όψεις του παραδοσιακού, αλλά και σύγχρονου πολιτισμού.

Διάπλους Λίμνης Πλαστήρα

O κολυμβητικός διάπλους της Λίμνης Πλαστήρα διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου με τη συμμετοχή αθλητών από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Οι κολυμβητές που παίρνουν μέρος διανύουν την απόσταση από την  Πλάζ Πεζούλας έως την Πλάζ Λαμπερού.

Xterra Greece

H κορυφαία διοργάνωση αγώνων off road τριάθλου, trail running και ποδηλασίας εκτός δρόμου, με περισσότερους από  170 αγώνες στην Αμερική και παρουσία σε 31 χώρες σε όλο τον κόσμο, διοργανώνεται στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα με εκκίνηση από τη πλαζ Πεζούλας. 

Μια ξεχωριστή εμπειρία για τους  300 αθλητές από 25 χώρες από όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν στην περιοχή για να συμμετάσχουν στον πρώτο αγώνα off-road τριάθλου στην χώρα μας.

Η διοργάνωση προσφέρει  χρηματικά έπαθλα στους νικητές και δυνατότητα πρόκρισης στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος XTERRA, στους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες των ηλικιακών κατηγοριών. 

Η Ελλάδα άλλωστε από το 2013 αποτελεί μέλος της οικογένειας των αγώνων XTERRA ως μέρος του Ευρωπαϊκού (European Tour) και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (World Tour).

Ο αγώνας περιλαμβάνει  1500 μέτρα κολύμβησης, 30 χιλιόμετρα ποδηλασίας  με mountain bike και 10 χιλιόμετρα τρέξιμο σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους.

Όλοι οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό απόλαυσαν ένα άρτια οργανωμένο αγώνα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και έθεσε την βάση για την καθιέρωση των αγώνων XTERRA στην Ελλάδα.

Ποδηλατικός γύρος

Είναι μια εκδήλωση που σκοπό έχει να φέρει τους φίλους του ορεινού ποδηλάτου στην περιοχή και συγκεκριμένα στη διαδρομή 12χιλ. «πλαζ Πεζούλας, Βοτανικός κήπος Νεοχωρίου - πλαζ Πεζούλας» , ώστε να θαυμάσουν την περιοχή , να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα στη φύση και να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους χόμπι. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, για παιδιά κάτω των 14 χρονών ενώ πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους. Ο κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να φέρει το ποδήλατό του και υποχρεωτικά το κράνος του. Οι ποδηλάτες θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εκκίνησης για τεχνικό έλεγχο του ποδηλάτου και ενημέρωση. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη σύμφωνα με τους κανονισμούς της διεθνούς ομοσπονδίας ποδηλάτου. Σε όλους τους συμμετέχοντες δίδονται αναμνηστικά διπλώματα και στους νικητές μετάλλια.

Αθλητικό Καλοκαίρι

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα  διοργανώνει Αθλητικές δραστηριότητες και αγώνες σε όλα τα Δ.Δ. του Δήμου. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η συμμετοχή , η ψυχαγωγία και η δημιουργική απασχόληση με τον αθλητισμό των παιδιών ή μεγαλύτερων σε ηλικία επισκεπτών που θα βρίσκονται  στο Δ.Δ. του Δήμου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Για ένα συνεχόμενο μήνα θα υπάρξει γκάμα αθλητικών δραστηριοτήτων που αφορούν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδήλατο βουνού, το ψάρεμα, το μίνι τένις, την κολύμβηση καθώς και περιπάτους στο δάσος.

Ο Δήμαρχος κ. Τσιαντής Δημήτριος και οι συνεργάτες του στοχεύουν κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις να έχουν την μεγαλύτερη  δυνατή συμμετοχή (κατά την περυσινή χρονιά συμμετείχαν πάνω από 400 παιδιά & ενήλικες  - και προσέφεραν ψυχαγωγία σε πολλούς περισσότερους). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί συντοπίτες μας σχεδιάζουν τις διακοπές τους στον ορεινό Δήμο μας  για να συμμετέχουν στις αθλητικές εκδηλώσεις μας.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις έχουν γίνει πλέον θεσμός. Όπως γίνεται με τον διάπλου της λίμνης Πλαστήρα που μαζεύει αθλητές από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, και διαφημίζει  την λίμνη και τον Δήμο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Δήμος μας υλοποιεί ένα πρωτοποριακό αθλητικό καλοκαίρι με δράσεις καινοτόμες για τα δεδομένα της τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο στον Νομό μας αλλά και στην επικράτεια.

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός "Α.Σαμαράκης" 

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα  για να τιμήσει τον λογοτέχνη Α. Σαμαράκη, του οποίου οι ρίζες καταγωγής ακουμπούν στο Μορφοβούνι, έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα προκηρύσσει τον Διαγωνισμό Διηγήματος  «Αντώνης Σαμαράκης» με στόχο να τιμηθεί η μνήμη του και παράλληλα  να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο.

Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας αρκεί η ηλικία τους να μην ξεπερνά το 45ο έτος.

Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί και δεν ξεπερνά τις 2.000 – 2.500 λέξεις. Το θέμα είναι ελεύθερο. Σε κάθε διακριθέντα θα απονεμηθεί  ειδικό αναμνηστικό τιμητικής διάκρισης ενώ στους τρεις πρώτους θα απονεμηθεί  χρηματικό βραβείο και στους τρείς επόμενους ειδικός έπαινος.

Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία, που θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο «Καστανιώτης». Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και η κριτική επιτροπή αποτελείται από καταξιωμένους συγγραφείς και επιστήμονες, με πρόεδρο τον κ. Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση γίνεται σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» Μορφοβουνίου  Καρδίτσας.